EMOJI Fiets- en Handbike3Daagse

Routes
INSCHRIJVEN
3-Fiets- en Handbike­tochten rondom de Duits-Nederlandse grensstreek van de Achterhoek, Liemers en Niederrhein

Voor elke dag tijdens de EMOJI Fiets- en Handbike3Daagse is een mooie route uitgewerkt. Klik op de dag om de hele route te bekijken.

Vrijdag 27 september: Dag van Oude IJsselstreek

Zaterdag 28 september: Dag van Montferland

Zondag 29 september: Dag van Emmerich am Rhein

Wil jij één of al deze routes doen? Schrijf dan nu in!

GPX-bestand downloaden of geprinte routes
Van de routes zijn bij het startbureau GPX-bestanden te downloaden zodat je deze in je eigen favoriete fietsapp kunt gebruiken. Liever een uitgeprinte versie? Ook die zal verkrijgbaar zijn bij het startbureau.

Dag van Oude IJsselstreek

Vrijdag 27 september

De eerste dag van deze eerste EMOJI Fiets-/Handbike3daagse start vanaf een iconische plek. Het DRU Industriepark, aan de Oude IJssel, ademt cultuur en innovatie, met onder andere een theateraanbod, filmhuis, bibliotheek, de VVV Oude IJsselstreek, festivals, beurzen, horeca, rondleidingen over de ijzergeschiedenis en nog veel meer. Kun je je voorstellen dat hier vroeger een fabriek was, waardoor de ijzerindustrie floreerde en groot werd? Je start en eindigt vandaag bij de SSP-hal op het DRU Industriepark.

Je fietst langs de Oude IJssel, die, samen met het oer (ijzererts) dat er in de grond zat, een voorwaarde was voor deze succesvolle ijzerindustrie. Vervolgens kom je aan in natuur- en recreatiegebied Engbergen. Een unieke plek, deze rivierduin. Vanaf de gekleurde markante uitkijktoren overzie je een deel maar nog lang niet alles ervan. De route gaat richting de Duitse grens naar de plaats Megchelen. In het buitengebied ervan ligt de Moezeköttel. Stap terug in de tijd in deze naoorlogse noodwoning van WOII. Fiets door het dorp naar Huis Landfort, een havezate waarvan de geschiedenis terug gaat naar de 15de eeuw. Hierna kom je in Duitsland. Indrukwekkend is het kasteel Wasserburg Anholt en, hoewel van geheel andere grootte, de Gruftkapelle. De groene grens tussen Nederland en Duitsland loopt langs de Aa-strang. Als je deze volgt kom je bij schitterende kerkenpaden uit rondom De Heurne en Sinderen. Deze verborgen paadjes werden gebruikt in de tijd dat katholicisme verboden was, om stiekem naar de kerk te kunnen. Vervolgens splits de Dag van Oude IJsselstreek hier voor de 40 en 60 km route.

De 60 km raakt natuurgebied de Vennebulten. Aan de overzijde zit restaurant De Radstake, de plek voor een pauze. Voldoende uitgerust voor de rest van de fietstocht zet je koers naar Varsseveld om uiteindelijk naar Terborg te gaan. Dit is de enige plaats in Oude IJsselstreek met stadsrechten, heeft een gezellig horecaplein en is bekend om Huis Wisch. Via het aangrenzende Etten loopt de weg naar het eindpunt op de DRU in Ulft.

De 40 km gaat vanaf Sinderen via Silvolde met de molen Van Gerritsen en over de Baileybrug in Ulft terug naar het DRU Industriepark.

De highlights van deze route zijn gemarkeerd in onderstaande kaart:

DRU Industriepark

Engbergen

Moezeköttel

Huis Landfort

Kasteel Wasserburg Anholt

Vennebulten

Huis Wisch

Dag van Montferland

Zaterdag 28 september

Het Gildegebouw in Stokkum is start- en finishlocatie van de Dag van Montferland. Door het Bergherbos fietsend kom je bij de grens met Duitsland, welke je passeert bij het viaduct over de snelweg 3. Na een klein deel in Duitsland vervolg je de weg naar Beek aan de andere kant van het Bergherbos. Door Didam, Loil en Kilder op weg naar Braamt. Deze plaats is bekend vanwege recreatieplas Stroombroek, waar je kunt suppen, waterskiën en zwemmen.

Zeddam, gelegen aan de voet van de heuvels van Montferland, is de volgende plaats op de 60 km route. Daarna volgt Azewijn: kijk je ogen uit bij het immens grote silo art kunstwerk van maar liefst 600 vierkante meter! Het beslaat drie silo’s met op de eerste silo een korenbloem in de knop: een bloem die nog volop in de groei is. De patrijs, afgebeeld op de middelste silo, heeft zijn blik gericht op de toekomst en kijkt stiekem ook naar het verleden: naar de oude molen op de laatste silo.

Naast de bossen en heuvels van Montferland heeft deze gemeente nog een alombekende trekpleister welke vanzelfsprekend niet mag ontbreken tijdens deze route. Kasteel Huis Bergh in het knusse bedrijvige stadje ’s Heerenberg is een parel. Het is één van de grootste kastelen van Nederland en stamt uit de 13e eeuw. Het ontleende zijn defensieve kracht aan de gracht die het gebouw omringd. Huis Bergh is van de 12e eeuw tot en met de 20e eeuw bewoond geweest. Uitgekeken? Fiets het laatste stuk van de Dag van Montferland via enkele onverharde paden terug naar Stokkum.

De 40 km route slaat Loil over en komt niet langs Azewijn.

De highlights van deze route zijn gemarkeerd in onderstaande kaart:

Gildegebouw Stokkum

Bergherbos

Silo Art Azewijn

Kasteel Huis Bergh

Dag van Emmerich am Rhein

Zondag 29 september

Het startpunt van alle routes is bij het clubhuis van Eintracht Emmerich. Vanaf daar leidt de route naar de prachtige Emmericher Rijnpromenade. Dit is altijd een bezoek waard. Vanaf de vele cafés en restaurants of de gratis strandstoelen kun je genieten van het uitzicht op de Niederrhein en de Rijn met zijn scheepvaart. De indrukwekkende langste hangbrug van Duitsland, ook wel bekend als de “Gouden Poort van de Nederrijn“ vanwege zijn architectuur en kleur, is zeker een bezoek waard.

De route loopt via de haven naar de Rijndijk bij Praest met een prachtig pad op de dijk langs weilanden en water. Voordat je in Rees met de veerboot de Rijn oversteekt, kun je de oude stadsmuur of de promenade bezoeken. De route gaat verder naar de Hanzestad Kalkar. Hier is de historische windmolen: zeer fotogeniek. Het historische marktplein met het stadhuis en de Sint-Niklaaskerk met zijn gebeeldhouwde altaren zijn ook zeker de moeite waard. Tussen Kalkar en de Wisseler See loopt een prachtig onverhard grindpad. In de buurt van de Hanzestad Grieth leidt het pad langs een klein wit kasteel. Het pad gaat terug naar Emmerich am Rhein over de Gouden Poort van de Nederrijn. De brug met zijn twee 78 m hoge pylonen is 803 m lang en weegt ongeveer 41.400 ton.

De 40 km lange route steekt de Rijn over met de veerboot van Grietherort naar de Hanzestad Grieth. De veerboot Inseltreue brengt alle fietsers veilig naar de overkant van de rivier.

De route van 20 km is geschikt voor gezinnen. Als uitdaging gaat het de 82 meter hoge Eltenberg op en nodigt uit om te genieten van het blotevoetenpad of de uitzichtpunten. De terugweg naar het clubhuis van Eintracht Emmerich voert langs de Rijndijk.

De highlights van deze route zijn gemarkeerd in onderstaande kaart:

Eintracht Emmerich

Rheinpromenade

Kalkar

Grieth Kalkar

Ga naar de inhoud